Договорен след 36-часов маратон на преговори, Актът на ЕС за изкуствения

...
Договорен след 36-часов маратон на преговори, Актът на ЕС за изкуствения
Коментари Харесай

Пълна катастрофа или гениална идея: Какво е новият европейски закон за AI

Договорен след 36-часов маратон на договаряния, Актът на Европейски Съюз за изкуствения разсъдък беше приветстван като исторически документ, само че реакциите на софтуерния бранш, групите за отбрана на правата и политиците са смесени.

Европейският съюз реализира единодушие по първия в света набор от краткотрайни правила за контролиране на изкуствения разсъдък предишния петък, само че детайлностите на законодателния текст към момента се прецизират, написа в разбор по тематиката Euronews.

Правилата категоризират приложенията на AI в четири равнища на риск и постановат най-строги правила за високорисковите и неразрешените принадлежности с AI.

Един от противоречивите моменти, довели до договарянията, беше по какъв начин ще бъдат контролирани моделите на технологията, която стои в основата на ChatGPT на OpenAI.

" Не е добра концепция "

Франция и Германия излязоха с предизвестия против свръхрегулацията, защото желаят да защитят своите първенци - стартъпи в региона.

" Можем да вземем решение за контролиране доста по-бързо от главните ни съперници. Но ние ще контролираме неща, които към този момент няма да произвеждаме или изобретяваме. Това в никакъв случай не е добра концепция ", съобщи френският президент Еманюел Макрон.

" Когато погледна Франция, тя евентуално е първата страна във връзка с изкуствения разсъдък в континентална Европа. Ние сме на опашката дружно с британците. При тях няма да има този правилник за основополагащи модели. Но на първо място, ние сме доста надалеч зад китайците и американците ", добави той, визирайки френския стартъп за изкуствен интелект Mistral.

Европейски Съюз възнамерява да контролира основополагащите модели, като подсигурява, че разработчиците дават документи, която включва способи за образование и данни.

Те също по този начин ще бъдат контролирани, като се даде право на потребителите да подават тъжби. Компаниите, които не съблюдават разпоредбите, са застрашени от санкции в размер на 35 млн. евро или 7 % от световните им доходи.

Някои считат, че това стига прекомерно надалеч.

Потенциално пагубни последствия

Асоциацията на компютърната и информационната промишленост съобщи, че текстът значително се отклонява от " рационалния метод, учреден на риска ", препоръчан от Европейска комисия, който дава преимущество на нововъведенията пред прекомерно нормативното контролиране.

Организацията съобщи, че актът постанова " строги отговорности " на разработчиците на авангардни технологии, които са в основата на доста системи надолу по веригата, и затова евентуално ще попречва нововъведенията в Европа.

Това може да докара до отлив на гении в региона на изкуствения разсъдък, предизвестява браншът.

" За страдание наподобява, че скоростта надвива над качеството, което може да има пагубни последствия за европейската стопанска система. Негативното влияние може да се усети надалеч освен в бранша на AI ", съобщи Даниел Фридлендер, вицепрезидент и началник на CCIA Europe.

" Не поддържа европейските първенци "

France Digitale, самостоятелна организация, която съставлява европейските започващи предприятия и вложители, съобщи, че AI в категория с висок риск ще би трябвало да получи маркировка съдебна експертиза, което е дълъг и безценен развой, който може да навреди на стартъпите.

Що се отнася до генеративния AI и моделите на фондациите, France Digitale съобщи, че регламентът е " доста непоколебим " и също може да навреди на фирмите, защото те ще би трябвало да разкриват своите частни бизнес модели, които по-късно други компании биха могли да копират.

" Ние призовахме да не се контролира технологията като такава, а да се контролират методите на нейното потребление. Решението, признато от Европа, се равнява на контролиране на математиката, което няма необикновен смисъл ", съобщи групата.

France Digitale предизвести още, че Европейска комисия може да добави спомагателни критерии посредством делегирани актове, което може да бъде рисковано за започващите предприятия, които " се нуждаят от видимост и предвидимост, с цел да развиват своите бизнес модели ". " Не можем да променяме разпоредбите на играта когато и да е ", съобщи групата.

Приемане на разпоредбите за авторско право

Повечето модели с изкуствен интелект се образоват по материали онлайн, което провокира серия от правосъдни каузи за авторски права от страна на създатели и фирмите, които ги съставляват.

Законът има строги правила за авторското право, които включват нуждата да се съблюдава настоящото законодателство на Европейски Съюз в региона. Освен това сдруженията би трябвало да разгласяват обобщение на наличието, което употребяват за образование на модели с общо предопределение.

Това условие за бистрота и политиката за съблюдаване на настоящите правила на Европейски Съюз бяха приветствани от Европейското съдружие на създателите (GESAC), което съставлява 32 европейски сдружения и над един милион създатели.

" Дружествата на създателите с неспокойствие чакат да одобряват този нов пазар и да генерират стойност както за създателите, по този начин и за бизнеса, като в същото време способстват за нововъведенията и творчеството в Европа. ", съобщи Вероника Десброс, общоприет управител на сдружението.

Киберсигурност и лицево различаване

Законът на Европейски Съюз вкарва строги ограничавания за технологиите за лицево различаване и други поведенчески сигнали, като се изключи случаи, свързани с правоприлагането.

Макар да няма особено законодателство за отбрана на данните, Законът е създаден по този начин, че да работи дружно с разпоредбите на GDPR - регламента на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни. Въпреки това, той може да се сблъска с провокации, сходни на тези на GDPR.

" Съществува и евентуален проблем, обвързван със основаването на интернационална система за наблюдаване, която да предотврати AI, учреден на наблюдаване. Не е ясно по какъв начин това ще се съчетае със стандартите за киберсигурност, които към момента се създават ", съмняват се специалистите.

Подсигуряване на бъдещето на една мощна технология

Докато първичният проектотекст към момента е в развой на завършване, има и различен напън във времето - новите избори за Европейски парламент.

" Изглежда, че до изборите няма задоволително време, с цел да бъде призната Директивата за отговорността за изкуствения разсъдък, тъй че с нея ще би трябвало да се заемат новият Парламент и новата Комисия ", споделя Бенджамин Докир, началник на отдел " IT и данни " в интернационалната правна адвокатска фирма Osborne Clarke.

Новият Парламент на Европейски Съюз може би ще би трябвало да вземе решение и за законодателство по отношение на AI на работното място.

Друг фактор, по който ще се вземе решение, е регулирането на софтуера с отворен код за AI, който разрешава компютърният код да бъде свободно заимствуван и преизползван, което дава право на всеки да сътвори собствен чатбот.

OpenAI и Гугъл предизвестиха, че софтуерът с отворен код може да бъде рисков, защото технологията се употребява за разпространяване на дезинформация.

И тъй като технологиите за изкуствен интелект се развиват бързо, а Законът на Европейски Съюз евентуално няма да бъде прибавен от членовете на Европейски Съюз след още две години, регламентът може към този момент да е прекомерно остарял, макар напъните да бъде изработен еластичен.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР